Period praznika je posebno interesantan za pripremanje svih onih poslastica koje spremamo svake godine u ovom periodu ili pak da probamo neke nove, drugačije recepte koji su možda zahtevniji i iziskuju nešto više vremena. Kolači u ovom periodu imaju posebnu čar, specifičan miris i ukus drugačiji od svih onih koje pripremamo u toku godine. I deca i odrasli se ovom periodu raduju i nestrpljivo čekaju punu trpezu tradicionalnih kolača, torti, a u poslednje vreme i onih modernih koji osvajaju svojim izgledom i ukusom. Topla praznična atmosfera već prolazi, a mi vam dajemo nekoliko ideja kako da najslađim poslasticama produžite jedan od najlepših perioda u godini.

 

Srpske vanilice

Ima li praznika koji prolazi bez ovog tradicionalnog kolača. Vanilice su dokaz da vam za ukusne i lepe slatkiše nisu uvek potrebni skupi sastojci i komplikovani recepti. Neretko se recept prenosi kao porodična tajna, pa tako postoji veliki broj varijacija. Međutim, miris kolača sa domaćim džemom prosto podseća na detinjstvo i praznike, i bez njega se ne može zamisliti praznična trpeza.

 

Domaći medenjaci

Slatkiši za sve prilike, a posebno se vole zimi uz čaj i kafu. Sjajni su za ukrašavanje i mogu biti raznih oblika i boja, pa će tako izgledati sjajno izgledati na bilo kojoj trpezi. Vole ih i deca i odrasli, a neodoljivi miris i ukus meda osvaja na prvi zalogaj.

 

 

 

 

Polumesec od kokosa

Lagani kolačići uvaljani u kokos ili orahe tipični su zimski kolačići. Laki i jednostavni za pripremu, vrlo brzo će se naći na vašoj trpezi i uživaćete u njima svakoga dana.

 

 

Švarcvald, Saher, Vasina, Doboš, Reforma, Kuglof

Ovo su samo neke od najpopularnijih i najomiljeniji torti kod nas i sigurni smo da je bar jedna od njih bila deo vaše ovogodišnje praznične trpeze ili neke prethodnih godina. Bilo da volite jače čokoladne torte, sa orasima, lešnicima ili vam više prijaju voćne torte, duga lista naših domaćih torti daje izbor za svačiji ukus. U njima uživamo tokom cele godine, i deo su gotovo svih proslava, ali najposebnije su tokom prazničnog perioda i zimskog raspusta kada su svi članovi porodice kod kuće i mogu da uživaju u ovim vanvremenskim receptima.